Showing posts with label feeding. Show all posts
Showing posts with label feeding. Show all posts

Wednesday, November 27, 2013

Kāruhiruhi PIED SHAG


This year has seen me go back to university, where I am currently 12 months through a 15 month graduate teaching diploma through the University of Canterbury. This year's busy schedule has meant that my photography has been put on the back burner, and apart from a few brief trips, I've been running on the pedagogical treadmill. So naturally I've had an itchy shutter finger, and been dreaming of pointing the camera at some of my avian friends.

Although my photography has slowed down, there has been some photographic progressions. This year I received an Associateship through the Nature Photography Society of New Zealand (ANPSNZ) and the Photographic Society of New Zealand (APSNZ). I also received honours in this years Trenna Packer Salver for my 'Sea Lion Stare-down' image. My exhibitions have continued and I will be showcasing some images in Hanmer Springs in January 2014.

As the last few weeks of university came to an end, I managed to photograph a local pied shag pair (Phalacrocorax varius) as they brought up their three rapidly growing chicks. What a joy to be able to observe the pair as they built their nest, fed their chicks and interacted with one another. I really enjoy just sitting and watching nesting birds, it's amazing what you see and learn. 

What surprised me when watching this particular pair was the nest building. I was surprised to witness the chicks aiding their parents in nest construction and maintenance. I've witnessed a juvenile Australasian crested grebe aid parents with nest construction for a second clutch, although I have never observed chicks nest build while still nest bound. 

The adult would bring an offering of nest material, usually a stick, and would be greeted by it's nesting partner, who would often throw its head back and commence in a 'yawn' like greeting. The stick would be passed from adult to adult and occasionally to the chicks who would place and fasten the stick to the nest (family team work). 

I hope you enjoy the images below...

As soon as my last assignment was submitted I packed the bags and embarked on a nine day photo trip... photos to come.... keep an eye out!   

Above: Commonly described as "wing-drying" the adult dries it's wings after feeding. Note: Breeding colours present around the eye.

A whole new world: two young chicks peer out of the nest inspecting their new surroundings under their parent's watchful eye.

Begging for a feed: two young chicks beg for a feed, triggering a regurgitation reflex.

Sheltering from the elements: with a soft new down, the young chicks, shelter on a chilly evening.

With its head completely enveloped, a rapidly growing chick receives a stomach full of fish.


Nest construction - a family affair: A stick is passed down to the chick to place on the nest. 





Messy eater: A couple of fish miss their intended target.

Greetings: Greeted by a "yawn", an adult returns to the nest for a swapping of nesting duties.



'Ginger shag': When photographing the' pied shags' I was visited by this strange looking 'little pied shag'.

...Thanks for viewing...

Saturday, October 16, 2010

SPOTLIGHT: Pied Stilt (Poaka)




Pied stilts (Himantopus himantopus leucocephalus) or black-winged stilts as they are also known, are a common native to New Zealand and are also found in Australia, Indonesia, the Philippines, and the Bismarck Archipelago.

Pied stilts are found throughout the world and the classification of these birds can be controversial as they differ  from place to place. Some believe that there are as many as five separate species while others consider them to be subspecies.  Whatever the case may be the pied stilts found here Himantopus himantopus leucocephalus or poaka as the Maori know these beautiful birds are classified by an all-white head, neck white, black behind, open black chest band and usually a white band across upper back.

Pied stilts are found in a variety of habitats such as sheltered marine harbours, wetlands, estuaries, lagoons, riverbeds, waterlogged pastures and lakesides where they use their extremely long and lanky legs (which give them their name) to wade through the water in search of small insects, marine molluscs, worms and crustaceans which are probed out of the sand or mud. In winter many of the birds that breed on Canterbury's rivers migrate to the warmer North Island harbours to feed.

Breeding and nesting can occur as early as July in the northern part of the country and can continue into summer. Nests are usually built on the edge of wetlands/lagoons or above the high-tide mark on sandy beaches and riverbeds. The stilts are very vocal at this time of year and if an intruder ventures too close to their nest or young they make sharp yapping calls and  often feign a broken wing in order to draw attention away from their exposed nest or young. The female usually lays four eggs which are incubated by both parents. Incubation usually lasts for 25 days. The chicks usually leave the nest the same day after hatching and are covered with a soft down with speckled yellow-brown upper-parts and white under-parts. When danger threatens they drop straight to the the ground and remain motionless becoming extremely difficult to detect. 

 












Above: A young stilt finds its legs on the estuary mud
Right: A pied stilt incubates it's eggs in waterlogged pasture.


Left: A newly hatched chick sits on its nest, stilt chicks usually leave the nest the same day. 

Below: A newly hatched chick soaks up some rays, a relief after being cramped in the egg for 25 days :)